Friendly Metal Detecting Forums   Antiques Detectors
List all sponsors

Go Back   Friendly Metal Detecting Forums > Detectors and Gear > All About Detectors

Reply
  
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-19-2018, 01:06 PM
jl1252's Avatar
jl1252 jl1252 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Grass Valley, Ca
Posts: 368
Default Glitch in new Equinox software?

So, I had been using the new 6" coil on my Equinox 800 for the last week or so and decided to switch back to the stock 11" yesterday. Performed a factory reset like I always do when switching coils. Since everything was back to stock, I had to re-pair the ML80 headphones; no big deal.

That's when the trouble started. For the life of me I couldn't get them paired. I ended up doing a factory reset on the headphones to get them to pair. I detected for about 2 hours and decided to pack up and switch sites.

Fire up the headphones and detector at the new site and again, they won't connect. I re-initiated the pairing process and got them to pair. Shouldn't have to do that since they were already paired, but whatever. Detected for a bit and then decided to take a long walk to the other side of the park so I shut everything off for the 5 minute trip.

Fire everything back up and again the headphones wont connect. This time I shut the headphones and detector off and then back on several times to see if they will find each other. On one occasion during this process of cycling power on both the detector and headphones I get nothing but the backlight when I power on the detector. At this point, every time (4X) I power cycle just the detector I get nothing but the backlight as seen in the photo. Then it dawned on me the headphones were still on. Power them off, along with the detector. Power on just the detector and all is normal again. I was able to recreate this situation several times by powering on the headphones and detector almost simultaneously. If I power one or the other on first there is no issue. I went on to detect for a couple of hours without issue. When I called it a day and walked back to the truck I tired to recreate the issue again and was able to a few times. Battery was displaying 2 full segments out of 3.

I am running the newest software. I called Minelab this morning and they offered to look at it but I think I will see what happens in the coming weeks as I still have 2.75 years of warranty left. They said they will email their global tech support (sounds fancy) about the issue and get back to me if they think it needs to be sent in or if its just a glitch in the new firmware. Never happened on previous version. We shall see. Just wanted to put this out there to see if anyone else had experienced this.
Attached Images
 

__________________
Minelab Equinox 800 / Minelab ProFind 35 / Best find: spill containing 1858 & 59 Seated Halves, 1855, 56 & 58 Seated Quarters, 1842 Seated Dime, 1/2 Reale, and 2 gold nuggets.


Last edited by jl1252; 10-19-2018 at 01:22 PM.
Reply With Quote


1 members found this post helpful.
  #2  
Old 10-19-2018, 02:10 PM
choppadude's Avatar
choppadude choppadude is offline
Supporter
 
Join Date: Dec 2012
Location: Twin Tiers N.Y.
Posts: 4,506
Default

Recently saw a video on this exact issue, If I remember right the guy in the video paired them twice in order for it to take. I will see if I can find the video

__________________
XP Deus WS5, Teknetics T2 Classic, E Trac, Minelab CTX3030, Equinox 800, is Equinox 600, ,Makro Kruzer, Nokta Impact, Sorex Pro

Reply With Quote


  #3  
Old 10-19-2018, 09:52 PM
cruiserkev's Avatar
cruiserkev cruiserkev is offline
Elite Member
 
Join Date: Jan 2017
Location: Lakewood WA
Posts: 618
Default

I've had pairing issues too. It's annoying but I have always managed to get it to work.
I have not upgraded to the newest version though.

__________________
Not all those who wander are lost. - J.R.R. Tolkien

Minelab Equinox 800, Garrett AT Gold & Ace 250
Outlaws Metal Detecting Group --- Silver Dollar Club

Reply With Quote


  #4  
Old 10-19-2018, 10:09 PM
tnsharpshooter tnsharpshooter is offline
Elite Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Middle TN
Posts: 9,098
Default

My wi-steam module after initial pairing, links up almost instantly when detector is turned on. Or when the module is turned on.

Folks doing you tubes with Equinox 800, imo better to use wi stream module and headphones vs blue tooth wireless. Easier to turn off module somexternal,speaker can be heard for video. The when done turn module back on and go find another target to video.

I use the Walkman style headphones with wi steam module, works great.

__________________
Minelab Equinox 800, Minelab Etrac, 2-Xp Deus, Nokta Anfibio Multi, Tarsacci mdt-8000
Pinpointers -- Garrett Propointer, White's TRX, Makro, XP MI-6,,remote travels use Can am Defender Hd10Xt side by side

Reply With Quote


  #5  
Old 10-19-2018, 11:15 PM
wmarcin wmarcin is offline
New Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Portland, OR
Posts: 25
Default

Is a factory reset recommended/required, or is it a personal preference when switching coils?
Reply With Quote


  #6  
Old 10-20-2018, 10:39 AM
Mikey48's Avatar
Mikey48 Mikey48 is offline
Supporter
 
Join Date: Aug 2016
Location: Michigan
Posts: 537
Default

Originally Posted by wmarcin View post
Is a factory reset recommended/required, or is it a personal preference when switching coils?
(+1) Wondering that myself. I have used both coils without doing a reset and have not had any known issues. Does Minelab recommend a reset??
Reply With Quote


  #7  
Old 10-20-2018, 12:36 PM
jl1252's Avatar
jl1252 jl1252 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Grass Valley, Ca
Posts: 368
Default

Originally Posted by wmarcin View post
Is a factory reset recommended/required, or is it a personal preference when switching coils?
Originally Posted by Mikey48 View post
(+1) Wondering that myself. I have used both coils without doing a reset and have not had any known issues. Does Minelab recommend a reset??
I just do it so I have a clean slate as I had changed settings in Park 2 and Field 2 and wanted to see how the 6" coil performed with stock settings.

__________________
Minelab Equinox 800 / Minelab ProFind 35 / Best find: spill containing 1858 & 59 Seated Halves, 1855, 56 & 58 Seated Quarters, 1842 Seated Dime, 1/2 Reale, and 2 gold nuggets.

Reply With Quote


2 members found this post helpful.
Reply


Thread Tools
Display Modes

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.